30 dagen retourbeleid

2-4 dagen levertijd - bekijk opties

Gemakkelijk retourneren en ruilen

3 VOOR 2 VANDAAG - Koop 3 stuks. en krijg de 3e gratis!

Saffier Verlovingsringen: De complete gids

Een middelste saffier edelsteen voor een verlovingsring kan een goede keuze zijn als u een verlovingsring wilt die niet te duur wordt, maar u ook niet wilt inleveren op kwaliteit.
door
Julie Abelstedt
Oprichter van Abelstedt

Mensen vragen mij vaak waar een saffier edelsteen voor staat, of de saffier een geschikte keuze is voor een verlovingsring, en wat hij kost. Ik snap het. Aangezien de diamant door de geschiedenis heen de traditionele keuze is geweest, brengt zelfs de overweging om de middensteen te vervangen door een saffier veel vragen met zich mee. Daarom heb ik besloten een complete gids te schrijven over saffieren in alle kleuren. Veel plezier!

Waarom een saffier een goede keuze is voor een verlovingsring

Een middensaffier kan een goede keuze zijn als u een ring wilt die niet te duur wordt, maar waarbij u ook niet wilt inleveren op kwaliteit. De saffier is een kostbare edelsteen zoals de diamant, de robijn (een rode saffier) en de smaragd. Bij saffieren denkt u waarschijnlijk aan een donkerblauwe, koninklijke edelsteen. Maar saffieren zijn er in een regenboog van kleuren – zelfs in het wit, zoals u ziet in Abelstedts selectie. Witte saffieren behoren tot de duurste en zeldzaamste van alle saffieren. Sommige witte saffieren kunnen zelfs duurder zijn dan witte diamanten, wat ik dadelijk nader zal toelichten.

Ik ben zelf erg dol op saffieren en durf te zeggen dat ik heb gekozen voor een witte saffier als middensteen in mijn eigen verlovingsring. Maar ik twijfelde eerst sterk, want de traditionele diamant heeft zeker ook zijn voordelen ten opzichte van een saffier. Daarom heb ik ervoor gekozen deze complete gids over saffieren te schrijven, die u hopelijk van A tot B kan adviseren. Als u voor het dilemma staat of u voor een diamant of een saffier moet kiezen, dan heb ik daarover hier een aparte gids geschreven.

Waar is een saffier van gemaakt?

Laten we even teruggaan naar de scheikunde op de basisschool en denken aan het periodiek systeem. Alle edelstenen zijn gemaakt van de natuurlijk voorkomende stoffen die je waarschijnlijk van je schoolleraar hebt meegekregen, maar het spannende van saffieren is dat een kleine dosis van een extra stof een heel andere kleur kan opleveren.

Saffieren worden hoofdzakelijk gemaakt van het mineraal korund. Wanneer korund wordt gemengd met kleine doses andere elementen, verandert het in bijna elke kleur op de schaal. Grappig feitje: robijnen zijn eigenlijk gewoon een rood korund – de naam ‘robijn’ verwijst gewoon naar de rode kleur, dus het is niet een heel ander soort edelsteen dan de saffier, zoals mensen geneigd zijn te geloven.

Saffieren in kleuren

Zo zijn sommige kleuren van de saffier ontstaan:

Witte saffieren zijn zuiver korund zonder onzuiverheden en andere stoffen. Ze zien er kleurloos uit en kunnen daarom bijna verward worden met een diamant.

Gele saffieren krijgen hun gouden warme kleur van kleine hoeveelheden ijzer.

Blauwe saffieren krijgen hun blauwe kleur door sporen van titanium en ijzer die in het korund zijn gemengd.

Roze saffieren ontstaan door kleine hoeveelheden chroom.

Oranje saffieren worden gemaakt met een mengsel van ijzer en chroom.

Groene saffieren in verschillende tinten worden gemaakt met verschillende hoeveelheden ijzer en titanium.

Duurzaamheid en hardheid van saffier

De saffier heeft een hardheid van 9 op 10 op de schaal van Mohs, terwijl de diamant een 10 is. Voor een gekleurde steen die alle dozen voor duurzaamheid, schoonheid en kleurselectie kruist, raad ik de saffier aan, omdat hij na de diamant de hardste natuurlijke steen is, waardoor hij zeer krasbestendig is en een perfecte keuze voor dagelijks gebruik, wat hem ook een goede keuze maakt voor een waardevolle verlovingsring.

Wat kost een saffier?

Onlangs zijn saffieren populairder geworden in verlovingsringen en hoogwaardige juwelen dan diamanten, deels om de hierboven genoemde reden, maar de prijs en de grote keuze aan kleuren is de grootste reden. Een groot voordeel van de witte saffier ten opzichte van een diamant is de prijs. Een diamant van 1 karaat kan gemakkelijk 4.000-5.000 USD kosten, terwijl een witte saffier van vergelijkbare grootte vaak voor minder dan 1.500 USD te koop is. Dus als u op zoek bent naar een grotere steen, is er zeker een kans dat u een saffier mooier vindt.

Wat symboliseert de saffier?

Uit vele bronnen blijkt dat saffieren voor de vorsten wijsheid, deugd, geluk en heiligheid symboliseerden. In een verlovingsring betekent een saffier ook trouw en oprechtheid. Vele jaren geleden werd gezegd dat de reflectie van de saffier hielp om de hemel blauw te maken. De meest typische saffier is donkerblauw, maar tegenwoordig zijn alle kleuren even populair en zijn witte saffieren een hit geworden in plaats van een witte diamant.

De saffier is de geboortesteen van de maand september. Dus als je wederhelft in de maand september is geboren of jullie in die maand officieel zijn geworden, kan het een leuk symbool zijn om dat met de saffier te vieren.

Bovendien zijn saffieren gemakkelijker ethisch te verkrijgen en minder schadelijk voor het milieu. Zoals de meeste andere gekleurde edelstenen, is het veel gemakkelijker om saffieren te winnen in vergelijking met diamanten. Bijna 85% van de gekleurde edelstenen worden met de hand gewonnen zonder grote boren. Ondertussen worden zij vaak gewonnen uit kleinere mijnen en is het dus gemakkelijker om een rechtstreekse band met de fabrikant te hebben en daardoor te weten dat het traject van mijn tot snijder goed is verlopen.

Saffier mijnbouw

De kwaliteit van de saffier

Wanneer men het heeft over diamanten en kwaliteit, kijkt men vaak naar de 4 C’s: slijpsel, helderheid, karaat en kleur. Maar bij edelstenen zoals saffieren kijkt men niet naar precies dezelfde dingen. Laat me ze toch allemaal even bekijken:

Slijpsel: In tegenstelling tot diamanten is er geen standaardslijpsel voor een saffier, noch is er een specifiek slijpsel dat de saffier mooier maakt. Slijpsel is dus geen factor die als maatstaf voor de kwaliteit van saffieren wordt gezien.

Helderheid: Diamanten worden met een loep onderzocht op insluitsels bij een vergroting van 11x, maar ook dit is geen normale standaardprocedure bij saffieren. De reden hiervoor is dat zij worden gevormd met veel verschillende mineralen die gemakkelijk in de saffier worden ingesloten en men aanvaardt daarom dat de meeste saffieren kleine gebreken en insluitsels bevatten. Het is bijna onmogelijk om rond te komen.

De ultieme maatstaf voor de helderheid van saffieren is of zij “oogzuiver” zijn (d.w.z. zonder insluitsels voor het blote oog). Insluitsels en gebreken vallen bij saffieren doorgaans veel minder op dankzij hun diepte en kleur.

Als u een volkomen gave saffier vindt, is die waarschijnlijk in een laboratorium gemaakt. Saffieren met bijna perfecte helderheid zijn uiterst zeldzaam en duizelingwekkend duur.

Karaat: Hier gaat het om het gewicht en de grootte van de steen. Saffieren zijn zwaarder dan diamanten, en daarom… een diamant van 1 karaat lijkt groter dan een saffier van 1 karaat. Daarom worden saffieren vaak gemeten in millimeters in plaats van in karaat. Een ronde saffier van één karaat meet ongeveer 6 mm, terwijl een ronde diamant van één karaat ongeveer 6,5 mm in diameter is.

Wanneer u dus kijkt naar de afmetingen van saffieren, moet u kijken naar de millimeters in plaats van naar het karaat.

De 4e C: kleur van de saffier

De saffier is gemaakt van aluminiumoxide met een trigonale kristalstructuur. Het komt in een groot aantal tinten waaronder wit, violet, groen, geel, oranje, roze, paars en tussenliggende tinten. Er zijn ook gedeeltelijk gekleurde saffieren die combinaties van verschillende kleuren vertonen. Sommige saffieren vertonen kleurverandering, meestal van blauw bij daglicht of tl-verlichting naar paars bij gloeilamplicht. Saffieren kunnen zelfs grijs, zwart of bruin zijn.

Edelsteenkleur kan zowel ongelooflijk opwindend als een beetje moeilijk te navigeren zijn. Er zijn veel kleurkeuzes en het kan nogal overweldigend zijn, maar de meeste mensen kiezen voor de kleuren: wit, blauw, goud of champagne. Kleur zal altijd een persoonlijke voorkeur zijn, en naar mijn mening is geen enkele kleur beter dan een andere. De schoonheid van natuurlijk gekleurde stenen is dat ze worden gedicteerd door Moeder Aarde, dus u zult geen twee identieke, natuurlijke saffieren vinden – uw edelsteen is volledig uniek voor u.

De Witte Saffier

We kennen en houden allemaal van de beroemde blauwe saffier. Maar zoals ik al zei, een saffier kan ook kleurloos zijn. Net als diamanten worden kleurloze saffieren vaak “witte” saffieren genoemd.

Natuurlijke witte saffieren zijn uiterst zeldzaam en vaak duurder dan diamanten. Maar als je online of in winkels kijkt, zie je er veel. Waarom? Omdat de meeste witte saffieren niet echt wit zijn. Meestal zijn dit eigenlijk gele of grijze saffieren die een hitte- of chemische behandeling hebben ondergaan om de kleur te verbeteren. U kunt zich voorstellen dat dit de waarde van de witte saffier doet dalen.

Voor een witte saffier is de kleur de belangrijkste factor. Hoe zuiverder de kleurloosheid, hoe beter. Bij het beoordelen van de kleur van de saffier moet u gewoon met het blote oog kijken en zien of de steen u aanspreekt. Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat de kleur overal in de steen gelijk is. Door de warmtebehandeling is het waarschijnlijker dat de kleur in de saffier niet gelijkmatig verdeeld is. Als de kleur consistent is, is de steen waardevoller, want een witte saffier met ongelijke kleur is gewoon minder aantrekkelijk.

Verschillen tussen de diamant en de witte saffier

Bij het vergelijken van een witte saffier met een diamant vallen een paar verschillen op. Het duidelijkste verschil is de vonk. Witte saffieren fonkelen minder dan diamanten, maar dat kun je niet altijd met het blote oog zien. Qua helderheid hebben saffieren meestal meer vlekken dan diamanten. Maar zoals u weet, kan dit per diamant verschillen. Saffieren trekken ook meer vuil aan, wat betekent dat u een saffier vaker moet schoonmaken dan een diamant.

Behandeling van een saffier

Bijna alle saffieren hebben een warmtebehandeling ondergaan, d.w.z. ze zijn verhit bij extreem hoge temperaturen om hun kleur te intensiveren en hun helderheid te verbeteren. Eeuwenlang is warmte gebruikt om saffieren mooier en glanzender te maken. U kunt er dus bijna altijd van uitgaan dat elke saffier die u koopt een warmtebehandeling heeft ondergaan, tenzij duidelijk staat aangegeven dat dit niet het geval is.

Warmtebehandelingen zijn heel gebruikelijk bij edelstenen en niets om je zorgen over te maken, want het is een algemeen aanvaarde en veilige praktijk. De reden hiervoor is dat slechts ongeveer 1% van alle saffieren van voldoende kwaliteit is om de warmtebehandeling over te slaan.

Als men alleen de 1% saffieren zou gebruiken die goed genoeg zijn om geen warmtebehandeling te ondergaan, zou 99% van de gedolven saffieren worden weggegooid. Men zou dus op geen enkele manier aan de vraag kunnen voldoen, om nog maar te zwijgen van het feit dat het een ongelooflijke verspilling van de kostbare hulpbronnen van de aarde zou zijn.

Terwijl edelsteenverzamelaars dus houden van de ongerepte, natuurlijke schoonheid van een onbehandelde saffier, vieren wij ook de behandeling waardoor meer mensen een echte saffier kunnen krijgen.

De meest gestelde vragen over saffieren verlovingsringen

De saffier is na de diamant de populairste middensteen voor een verlovingsring. Saffierringen zijn niet alleen mooi, ze zijn ook duurzaam en staan, zoals gezegd, vlak na de diamant op de hardheidsschaal van Mohs. Dit betekent dat een saffieren ring bestand is tegen beschadiging, zelfs wanneer hij dagelijks wordt gedragen.

In welke vormen kan saffier beschikbaar zijn?

Saffieren zijn meestal rond of ovaal geslepen, maar kunnen ook rechthoekig, peervormig of vierkant zijn.

Ringen met witte saffier

Wordt witte saffier na verloop van tijd dof?

Wanneer een witte saffier een beetje vuil wordt, kan hij een klein deel van zijn schoonheid en schittering verliezen. Maar schoonmaken van de steen brengt de schittering terug.

Zijn alle saffieren blauw?

Saffieren komen van nature voor in alle kleuren van de regenboog, maar ook in zwart en kleurloos. De blauwe tinten zijn zeker de bekendste, gaande van donker, inktblauw, diep koningsblauw tot bleek korenbloemblauw. Blauwgroene, witte, roze, groene en gele saffieren zijn ook populaire keuzes voor verlovingsringen. Het is bekend dat robijnen ook saffieren zijn. Ruby is alleen de rode soort.

Hoeveel is een witte saffier waard?

De witte saffier is verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten. Volledig heldere stenen zijn vrij zeldzaam, waardoor ze een hogere waarde hebben. Hoewel heldere, witte saffieren op authentieke diamanten lijken, hebben zij een lagere prijs, vaak een derde van een diamant van vergelijkbare grootte als het om grotere stenen gaat.

Zijn saffieren waardevoller dan diamanten?

Saffier ringen zijn een goede keuze als u op zoek bent naar een meer betaalbare optie voor een verlovingsring. De meeste soorten kosten niet evenveel als de prijs van een diamant van dezelfde grootte. De uitzonderingen hierop zijn de grotere exemplaren van de zeer zeldzame kleuren zoals padparadscha (perzikoranje) en bloedrode robijn. De waarde van beide kan concurreren met de prijs van een diamant van dezelfde grootte.

Welke ontwerpen zijn het meest geschikt voor saffieren verlovingsringen?

Gewoonlijk bestaan saffieren verlovingsringen ook uit diamanten. In een solitair of een halo-ontwerp worden diamanten vaak opgenomen om een contrast te vormen met de middelste saffiersteen. Saffieren zien er adembenemend uit in klassieke, vintage of op de natuur geïnspireerde ontwerpen en kunnen een opvallend middelpunt vormen in modernere stijlen.

Diamanten als bijstenen

Een populaire keuze om uw ontwerp extra glans te geven is het toevoegen van kleine zijdiamanten rond de middensteen. Of ze nu in een halo, een cluster of onderaan de band zitten, verschillende kleinere diamanten kunnen een prachtig detail toevoegen en uw saffierring tot leven brengen.

Saffier Verlovingsringen van Abelstedt

Bij Abelstedt zijn we gespecialiseerd in het leveren van de mooiste saffieren van de beste kwaliteit aan onze klanten. Onze natuurlijke saffieren bieden echte schoonheid, zeldzaamheid en superieure waarde in vergelijking met andere verhandelde saffieren. Wij bieden een grote selectie blauwe saffieren, roze saffieren, gele saffieren, witte saffieren en andere unieke natuurlijke saffieren. Al onze saffieren worden in ons eigen atelier geslepen en met de hand in elke ring gezet.

Of u nu op zoek bent naar een geschenk, een ring voor dagelijks gebruik of een verlovingsring met saffier, in onze collectie vindt u de perfecte keuze. En als u geïnteresseerd bent in het ontwerpen van een speciaal ontworpen saffieren ring, kunt u mij altijd bereiken in de chat of via e-mail. Dan zoeken we het samen uit.

Word lid van Julie Abelstedt's sieradenwereld
Nieuwe collecties, stijlinspiratie, exclusieve pre-releases en nog veel meer.

Laatste Stories

singles day

3 VOOR 2

Voeg 3 sieraden toe aan je winkelwagen en ontvang de derde gratis!

Snelle en veilige levering

Het Abelstedt team verpakt en verzendt je sieraden, zodat je het veilig en zeker bij je hebt:

Nederland: 2-4 werkdagen
Europa: 2-4 werkdagen
Rest van de wereld: 5-7 werkdagen

Retourneren binnen 30 dagen – geen vragen gesteld!

In het onwaarschijnlijke geval dat u enkele van uw nieuwe Abelstedt-artikelen wilt retourneren, kunt u elk ongebruikt artikel binnen 30 dagen retourneren. Bekijk onze retourpagina voor meer info.

Wij waarderen uw privacy

We gebruiken cookies op deze site om uw ervaring te personaliseren en ons verkeer te analyseren. Door op 'Ik accepteer' te klikken, stemt u in met het gebruik van alle cookies.

Julie Abelstedt
Win €500 aan sieraden
Ik geef elke maand een koopje weg aan een gelukkig lid van de Abelstedt Club. Schrijf je hieronder in om mee te doen aan de maandelijkse wedstrijd.
Vind uw ringmaat
Maat Binnen diameter (mm) Binnen omtrek (mm) US maat UK maat
XXXS 16.3 52 6 L
XXS 17.0 54 7 N
XS 18.0 57 8 P
S 18.8 60 9 R
M 19.6 62 10 T
L 20.4 65 11 V
XL 21.2 67 12 X
XXL 21.8 70 13 Z
Hoe te meten

De bandmethode

1. Pak een meetlint, touwtje of strook papier.

2. Wikkel het om de vinger waar je je ring aan zult dragen – als je een stapel ringen maakt, bedenk dan waar op je vinger de ring zal zitten – en markeer waar deze samenkomt met een pen.

3. Leg je touw of papierstrook op een vlakke ondergrond en meet de lengte tot aan de markering met een liniaal. Gebruik de bovenstaande tabel om de maat af te stemmen op de dichtstbijzijnde Abelstedt-ringmaat.

Measure finger for ring size

Meet een bestaande ring op

1. Kies een ring die al goed om de vinger past.

2. Meet de binnendiameter van de ring in millimeters (mm).

3. Gebruik de bovenstaande maattabel om de maat van je ring af te stemmen op de dichtstbijzijnde Abelstedt-maat in mm.

Measure ring size
Abelstedt Blue Box

Abelstedt cadeautips

  • Zit je tussen twee maten in, ga dan voor de grotere maat als de ring breed is en de kleinere maat als de ring smal is.
  • Er is geen groot verschil tussen twee opeenvolgende maten op de maattabel. Als je twijfelt, ga dan met je gevoel. Je kunt de maat altijd ruilen via ons eenvoudige retourproces.

Tot uw dienst

Onze klantenservice staat altijd klaar om te helpen. Chat live met ons of stuur ons een e-mail.

Vind uw ringmaat
Maat Binnen diameter (mm) Binnen omtrek (mm) US maat UK maat
XXS 15.3 48 4.5 I
XS 15.9 50 5.5 K
S 16.5 52 6 L
M 17.3 54 7 N
L 17.7 56 7.5 O
XL 18.5 58 8.5 Q
XXL 19.1 60 9 S
Hoe te meten

De bandmethode

1. Pak een meetlint, touwtje of strook papier.

2. Wikkel het om de vinger waar je je ring aan zult dragen – als je een stapel ringen maakt, bedenk dan waar op je vinger de ring zal zitten – en markeer waar deze samenkomt met een pen.

3. Leg je touw of papierstrook op een vlakke ondergrond en meet de lengte tot aan de markering met een liniaal. Gebruik de bovenstaande tabel om de maat af te stemmen op de dichtstbijzijnde Abelstedt-ringmaat.

Measure finger for ring size

Meet een bestaande ring op

1. Kies een ring die al goed om de vinger past.

2. Meet de binnendiameter van de ring in millimeters (mm).

3. Gebruik de bovenstaande maattabel om de maat van je ring af te stemmen op de dichtstbijzijnde Abelstedt-maat in mm.

Measure ring size
Abelstedt Blue Box

Abelstedt cadeautips

  • Zit je tussen twee maten in, ga dan voor de grotere maat als de ring breed is en de kleinere maat als de ring smal is.
  • Er is geen groot verschil tussen twee opeenvolgende maten op de maattabel. Als je twijfelt, ga dan met je gevoel. Je kunt de maat altijd ruilen via ons eenvoudige retourproces.

Tot uw dienst

Onze klantenservice staat altijd klaar om te helpen. Chat live met ons of stuur ons een e-mail.

Je loopt het mis
Black Friday
30% KORTING OP ALLES
Abonneer u voor vroege toegang tot de verkoop.
Dank je!
Je hebt nu vroege toegang.
Kopieer onderstaande kortingscode en krijg 30% korting op de hele winkel!
BF100
Bedankt dat je deel uitmaakt van onze sieradenwereld!
Kopieer onderstaande kortingscode en ontvang 10% korting op je eerste aankoop.
105ABEC