30 dagen retourbeleid

2-4 dagen levertijd - bekijk opties

Gemakkelijk retourneren en ruilen

De ultieme gids voor het verzorgen en reinigen van sieraden

Deze gids over het schoonmaken van sieraden door Julie Abelstedt behandelt alles wat u moet weten om uw sieraden te verzorgen, schoon te maken en te beschermen.
door
Julie Abelstedt
Oprichter van Abelstedt

Het niet schoonmaken of onderhouden van uw sieraden, zoals uw verlovingsring of trouwring, kan leiden tot verkleurd metaal, krassen of zelfs verlies van diamanten of stenen.

Het is gemakkelijk om schade te voorkomen en uw sieraden als nieuw te laten glanzen. Maar het vereist wel dat je ze verzorgt.

Maar u kunt zich nu helemaal veilig voelen, want ik zal u in deze gids precies vertellen wat u moet doen om zowel schade aan uw sieraden te voorkomen als ze weer mooi te maken als de schade al is opgetreden. Ik zal eerst bekijken hoe u schade aan uw sieraden kunt voorkomen, dan hoe u ze kunt schoonmaken (zowel het metaal als de stenen), en tenslotte wat u kunt doen als de schade is opgetreden en schoonmaken de sieraden niet kan redden.

Laten we eerst eens kijken naar zilveren sieraden en vergulde zilveren sieraden.

Zilveren sieraden en vergulde zilveren sieraden

Zilveren sieraden kunnen na verloop van tijd oxideren (zwarte vlekken krijgen of donker worden) als ze niet gepolijst, schoongemaakt en verzorgd worden. Abelstedt’s zilveren sieraden zijn geen uitzondering. Sterling zilver is een edelmetaal dat van tijd tot tijd gereinigd moet worden. Vergulde zilveren sieraden kunnen ook oxideren en zwarte vlekken krijgen, en daarom is het ook belangrijk dat u deze schoonmaakt.

Zo meteen zal ik uitleggen wat u verder moet doen als uw sieraden verguld zijn. Als u twijfelt over wat verguld zilveren sieraden zijn, volgt hier een korte uitleg.

Wat zijn vergulde zilveren sieraden?

Een verguld zilveren sieraad is een massief zilveren sieraad met een laagje goud dat alleen op het oppervlak van het zilver ligt. Dus als het sieraad draagt, zal de zilveren kleur tevoorschijn komen omdat de hele ring niet van goud is. Het is daarom belangrijk dat u extra aandacht besteedt aan uw vergulde zilveren sieraden, omdat anders de coating snel zal vervagen en uw sieraden zilver zullen gaan worden.

Voorkomen om te beschermen: Hoe uw zilveren sieraden en vergulde zilveren sieraden te bewaren

Als u er absoluut zeker van wilt zijn dat uw sieraden niet donker worden, stop ze dan niet zomaar in een juwelendoosje. Doe ze in een klein juwelenzakje dat zoveel mogelijk zuurstof uit de buurt van de juwelen kan houden.

Zorg dat alle sieraden schoon en droog zijn voordat u ze opbergt. Vocht kan ervoor zorgen dat het metaal veel sneller aangetast of afgebroken wordt. En als uw sieraden verguld zijn, kan vocht de coating sneller doen verdwijnen.

Ik raad aan alle vuil en oxidatie te verwijderen van zilveren sieraden die langer dan een week bewaard moeten worden. Het bewaren van vuile sieraden gedurende langere tijd (ongeacht het type) kan ernstige platingproblemen veroorzaken.

Hoe zilveren en vergulde sieraden poetsen en schoonmaken

Wanneer uw favoriete ring een vreemde metaalgeur begint af te geven of wanneer uw kenmerkende halsketting er bevlekt uitziet, is het tijd om de sieraden te laten poetsen. Maar gelukkig is het makkelijk als je het goed doet. Oxidatie treedt ook op bij vergulde zilveren sieraden.

Hier zijn drie belangrijke methoden om uw zilveren sieraden schoon te maken:

Zelfgemaakt reinigingsmiddel: U kunt uw zilveren sieraden weer glans geven door ze gedurende twee tot drie uur te laten weken in 1/2 kopje witte azijn gemengd met 2 eetlepels bakpoeder. Daarna afspoelen onder koud water en goed afdrogen. NB: Als uw sieraden van verguld zilver zijn, raad ik deze methode niet aan, omdat het de coating kan afbreken.

Vloeibare zilverreiniger: Als u een eenvoudiger oplossing wilt, raad ik altijd aan een kleine hoeveelheid zilverreiniger op een zachte doek te gebruiken die u enkele malen voorzichtig over het oppervlak wrijft. Dit verwijdert vlekken en donkere strepen die kunnen ontstaan. Zilverreiniger is te koop in de meeste grote supermarkten.

Een zilverpoetsdoek: Een zilverpoetsdoek is ook een goede oplossing als u extra voorzichtig met uw zilveren sieraden om wilt gaan. Ik kan dit vooral aanbevelen bij vergulde zilveren sieraden, omdat we hier de vergulding willen sparen.

Hoe het vergulden langer duurt

Bij het kopen van vergulde sieraden moet er rekening mee worden gehouden dat de sieraden zilver zijn en gewoon een coating op het oppervlak van 18 karaats goud hebben.

Ringen zijn bijzonder kwetsbaar omdat zij voortdurend in contact komen met vele oppervlakken zoals tafels, handgrepen, enz. Daarom zijn ringen gemakkelijker te dragen dan oorbellen of kettingen. Als u een ring wilt die zijn gouden kleur behoudt zonder dat u voorzichtig hoeft te zijn, moet u een ring van puur goud kopen, maar hier is de prijs helaas ook heel anders.

Om de vergulding te behouden, is het belangrijk om de ring af te doen bij het slapen, sporten, douchen en handen wassen, want daardoor kunnen de sieraden sneller slijten.

Zorg ervoor dat je sieraden droog blijven. De snelste manier om de coating te verliezen is als uw sieraden in contact komen met vocht en vloeistoffen.

Hier zijn een paar extra tips voor het behoud van vergulding:

 1. Verwijder uw sieraden voordat u gaat zwemmen in chloor- of zoutwater of wanneer u in het algemeen in contact komt met water dat uw vergulde sieraden kan raken.
 2. Verwijder uw sieraden voordat u activiteiten onderneemt waarbij u gaat zweten.
 3. Wacht met het omdoen van uw sieraden tot u lotion, make-up, parfum, enz. hebt aangebracht en het gebied droog is.
 4. Verwijder uw sieraden als u ze in contact wilt brengen met iets hards (verwijder bijvoorbeeld uw ring voordat u gaat gewichtheffen).
 5. Bewaar uw vergulde sieraden op een plaats waar ze niet tegen andere harde oppervlakken schuren en waar ze in een plastic zak of een fluwelen zak kunnen worden opgeborgen (één bakje per sieraad is ideaal).

Als uw sieraden hun coating al verloren hebben, is nog niet alles verloren. U kunt uw sieraden nieuw leven inblazen door ze opnieuw te laten plateren met 18 of 24 karaat bij uw plaatselijke goudsmid.

Bij Abelstedt worden al onze vergulde sieraden op kwaliteit gecontroleerd om ervoor te zorgen dat er een nauwkeurige 10 micron vergulding is. De normale coating op andere sieradenmerken is meestal 3-5 micron, dus de coating op de sieraden van Abelstedt is dus dik. Dit betekent echter niet dat de coating niet kan vervagen als u ze niet verzorgt.

Goud en wit goud

Nu weet u hoe u uw zilveren sieraden schoonmaakt, maar hoe zit het met uw gouden sieraden? Het is minstens zo belangrijk dat u uw gouden en witgouden sieraden schoonmaakt, ook al oxideren ze niet zoals zilver. Ook hier is het belangrijk dat u het op de juiste manier doet, omdat u anders de rhodiumplating van uw witgouden ring in gevaar brengt, onnodige krassen maakt, enz.

Hoe gouden en witgouden juwelen te bewaren

Bewaar uw gouden sieraden niet in een tochtige, vochtige of koude kast of een warme, afgesloten ruimte. Bewaar ze liever op kamertemperatuur buiten direct zonlicht. Kies ook een plaats met een constante lage luchtvochtigheid.

Er zijn veel sieradendozen van hard plastic en hout, maar voor fijne gouden sieraden moet u iets vinden met een zachte stoffen bekleding. Zo loopt u niet het risico het goud te beschadigen met krassen. Het beste is dat u uw sieraden in een apart plastic of sieradenzakje doet, zodat de sieraden niet tegen elkaar schuren.

Hoe uw gouden juwelen polijsten en reinigen

Wit goud

Het onderhouden van witgouden sieraden is iets moeilijker dan het onderhouden van ringen van geelgoud of platina. De reden heeft te maken met hoe wit goud wordt gemaakt: Het bestaat uit geel goud gemengd met witte metalen en voorzien van een plating (meestal rhodium) om de gelige kleur te verbergen. Om dat rhodium niet te verpesten en uw witgouden ring goed schoon te maken, volgt u de onderstaande stappen:

 1. Maak een reinigingsoplossing door milde zeep en warm water te mengen. Gebruik geen schoonmaakmiddelen die chloor of andere agressieve chemicaliën bevatten.
 2. Laat uw witgouden ring 20-30 minuten in de oplossing weken.
 3. Wrijf de ring voorzichtig schoon met een zachte doek of borstel om vuil te verwijderen.
 4. Spoel de ring af met lauw water om zeepresten te verwijderen.
 5. Veeg de witgouden ring af met een schone handdoek.

Tip: Als uw ring bijzonder vuil is, kunt u een paar druppels ammoniak aan het water toevoegen.

Belangrijk: Gebruik geen schuurmiddelen om uw witgouden ring te schrobben om de coating niet te beschadigen. Hoewel rhodiumplating vrij duurzaam is en waarschijnlijk niet zal slijten na een enkele schoonmaakbeurt, zal herhaald gebruik van harde materialen op witgoud een merkbaar effect hebben op het oppervlak.

Als uw ring bekrast is, kunt u hem altijd naar een juwelier brengen en de krassen laten wegschuren. Als witgoud echter te vaak wordt gepolijst, zal de rhodiumlaag snel slijten. Als dit gebeurt, kunt u de ring opnieuw laten rhodineren.

Vroeg of laat moet de coating van een witgouden sieraad worden hersteld, maar hoe snel de coating zal slijten hangt af van hoe vaak u uw ring draagt en polijst.

Goud

U hoeft niet zo voorzichtig te zijn met geelgouden sieraden als met witgoud. Toch moet u bij het schoonmaken geen agressieve schoonmaakmiddelen of te heet water gebruiken (om nog maar te zwijgen van schoonmaakmiddelen die te veel schuren op het goud).

In de meeste gevallen zal een poetsdoekje het vuil van een gouden ring kunnen wegnemen, maar als u hem extra schoon wilt hebben, raad ik u aan gebruik te maken van deze tip:

 1. Vul een kom met heet (niet kokend) water en voeg een paar druppels afwasmiddel toe.
 2. Leg uw sieraden in het water en laat ze 10-15 minuten weken.
 3. Gebruik een zachte tandenborstel of verfkwast om het vuil los te maken. U kunt ook een zachte doek gebruiken om de sieraden wat meer te ontzien.
 4. Spoel af onder de kraan en veeg de sieraden dan voorzichtig af met een droge doek of poetsdoek.

Hoe maak je edelstenen en edelstenen in je juwelen schoon?

Als de stenen op uw sieraden er donker zijn gaan uitzien of als ze hun glans hebben verloren, komt dat zeker doordat ze vuil zijn, zodat het licht er niet meer doorheen kan reflecteren. Het kan echter een beetje moeilijk te repareren zijn, omdat er veel vuil onder de steen zit en het daarom niet altijd gemakkelijk is om het te verwijderen. Dit is wat je moet doen om de stenen weer mooi te krijgen zonder ze te beschadigen.

De meest gebruikte reinigingsmethode voor edelstenen en edelstenen

De meest gebruikte en zachte manier om stenen in uw sieraden schoon te maken is om het thuis te doen met deze doe-het-zelf oplossing: een schaal, lauw water, een zachte tandenborstel en wat mild afwasmiddel.

Hoe milder de zeep, hoe beter. Om het nog schoner te maken, meng je een druppel afwasmiddel in een kommetje met een beetje lauw water. Laat de sieraden een paar minuten in het mengsel weken. Gebruik vervolgens de tandenborstel om vuil en puin voorzichtig te verwijderen. Probeer met de tandenborstel achter de steen te komen, want daar zit vaak het vuil. Voor vuil op moeilijk bereikbare plaatsen kunt u voorzichtig een tandenstoker gebruiken om het los te maken.

Let bij het schoonmaken op losse stenen of schade die gerepareerd moet worden. Als de stenen los zitten, draag het sieraad dan niet meer totdat het gerepareerd is. Dep ten slotte de sieraden droog en laat ze volledig aan de lucht drogen voordat u ze opbergt.

Wat te vermijden bij het schoonmaken van edelstenen en juwelen?

Enkele van de middelen die nooit mogen worden gebruikt bij het schoonmaken van juwelenstenen zijn chloor of schuurmiddelen zoals tandpasta. Deze bijtende stoffen bevatten chemicaliën die edelstenen en metalen kunnen beschadigen.

Maak de sieraden niet schoon in de buurt van de gootsteen, en dek zo nodig de afvoer van de gootsteen af, zodat de sieraden niet uit uw hand glijden en in de afvoer vallen.

Kunt u uw sieraden nog steeds niet schoon krijgen, of is uw verguldsel er al afgevallen?

Als u alle bovenstaande reinigingsopties hebt geprobeerd, raad ik u aan een ultrasone reiniger te kopen of naar uw dichtstbijzijnde juwelier te gaan om de sieraden voor u te laten reinigen met een ultrasone reiniger. Dit verwijdert meestal het vuil en kan resultaten opleveren die je je niet kunt voorstellen. Als u al snel naar uw plaatselijke juwelier bent gegaan, kunt u hem ook uw sieraden laten polijsten of eventueel uw vergulde sieraden opnieuw laten coaten als u denkt dat het goud begint te slijten.

Ik hoop dat deze gids u heeft gegeven wat u nodig heeft om uw sieraden jarenlang mooi te houden. Zo niet, dan bent u altijd welkom om ons te schrijven via chat of e-mail, en dan kunnen we zeker al uw vragen over uw sieraden beantwoorden.

Word lid van Julie Abelstedt's sieradenwereld
Nieuwe collecties, stijlinspiratie, exclusieve pre-releases en nog veel meer.

Laatste Stories

Snelle en veilige levering

Het Abelstedt team verpakt en verzendt je sieraden, zodat je het veilig en zeker bij je hebt:

Nederland: 2-4 werkdagen
Europa: 2-4 werkdagen
Rest van de wereld: 5-7 werkdagen

Retourneren binnen 30 dagen – geen vragen gesteld!

In het onwaarschijnlijke geval dat u enkele van uw nieuwe Abelstedt-artikelen wilt retourneren, kunt u elk ongebruikt artikel binnen 30 dagen retourneren. Bekijk onze retourpagina voor meer info.

Wij waarderen uw privacy

We gebruiken cookies op deze site om uw ervaring te personaliseren en ons verkeer te analyseren. Door op 'Ik accepteer' te klikken, stemt u in met het gebruik van alle cookies.

Julie Abelstedt
Win €500 aan sieraden
Ik geef elke maand een koopje weg aan een gelukkig lid van de Abelstedt Club. Schrijf je hieronder in om mee te doen aan de maandelijkse wedstrijd.
Vind uw ringmaat
Maat Binnen diameter (mm) Binnen omtrek (mm) US maat UK maat
XXXS 16.3 52 6 L
XXS 17.0 54 7 N
XS 18.0 57 8 P
S 18.8 60 9 R
M 19.6 62 10 T
L 20.4 65 11 V
XL 21.2 67 12 X
XXL 21.8 70 13 Z
Hoe te meten

De bandmethode

1. Pak een meetlint, touwtje of strook papier.

2. Wikkel het om de vinger waar je je ring aan zult dragen – als je een stapel ringen maakt, bedenk dan waar op je vinger de ring zal zitten – en markeer waar deze samenkomt met een pen.

3. Leg je touw of papierstrook op een vlakke ondergrond en meet de lengte tot aan de markering met een liniaal. Gebruik de bovenstaande tabel om de maat af te stemmen op de dichtstbijzijnde Abelstedt-ringmaat.

Measure finger for ring size

Meet een bestaande ring op

1. Kies een ring die al goed om de vinger past.

2. Meet de binnendiameter van de ring in millimeters (mm).

3. Gebruik de bovenstaande maattabel om de maat van je ring af te stemmen op de dichtstbijzijnde Abelstedt-maat in mm.

Measure ring size
Abelstedt Blue Box

Abelstedt cadeautips

 • Zit je tussen twee maten in, ga dan voor de grotere maat als de ring breed is en de kleinere maat als de ring smal is.
 • Er is geen groot verschil tussen twee opeenvolgende maten op de maattabel. Als je twijfelt, ga dan met je gevoel. Je kunt de maat altijd ruilen via ons eenvoudige retourproces.

Tot uw dienst

Onze klantenservice staat altijd klaar om te helpen. Chat live met ons of stuur ons een e-mail.

Vind uw ringmaat
Maat Binnen diameter (mm) Binnen omtrek (mm) US maat UK maat
XXS 15.3 48 4.5 I
XS 15.9 50 5.5 K
S 16.5 52 6 L
M 17.3 54 7 N
L 17.7 56 7.5 O
XL 18.5 58 8.5 Q
XXL 19.1 60 9 S
Hoe te meten

De bandmethode

1. Pak een meetlint, touwtje of strook papier.

2. Wikkel het om de vinger waar je je ring aan zult dragen – als je een stapel ringen maakt, bedenk dan waar op je vinger de ring zal zitten – en markeer waar deze samenkomt met een pen.

3. Leg je touw of papierstrook op een vlakke ondergrond en meet de lengte tot aan de markering met een liniaal. Gebruik de bovenstaande tabel om de maat af te stemmen op de dichtstbijzijnde Abelstedt-ringmaat.

Measure finger for ring size

Meet een bestaande ring op

1. Kies een ring die al goed om de vinger past.

2. Meet de binnendiameter van de ring in millimeters (mm).

3. Gebruik de bovenstaande maattabel om de maat van je ring af te stemmen op de dichtstbijzijnde Abelstedt-maat in mm.

Measure ring size
Abelstedt Blue Box

Abelstedt cadeautips

 • Zit je tussen twee maten in, ga dan voor de grotere maat als de ring breed is en de kleinere maat als de ring smal is.
 • Er is geen groot verschil tussen twee opeenvolgende maten op de maattabel. Als je twijfelt, ga dan met je gevoel. Je kunt de maat altijd ruilen via ons eenvoudige retourproces.

Tot uw dienst

Onze klantenservice staat altijd klaar om te helpen. Chat live met ons of stuur ons een e-mail.

Je loopt het mis
Black Friday
30% KORTING OP ALLES
Abonneer u voor vroege toegang tot de verkoop.
Dank je!
Je hebt nu vroege toegang.
Kopieer onderstaande kortingscode en krijg 30% korting op de hele winkel!
BF100
black friday banner
Krijg 10% korting op je eerste aankoop
Krijg toegang tot nieuwe collecties, stijlinspiratie, exclusieve pre-releases en nog veel meer.

10% korting op uw eerste aankoop - geen minimumbedrag
Bedankt dat je deel uitmaakt van onze sieradenwereld!
Kopieer onderstaande kortingscode en ontvang 10% korting op je eerste aankoop.
105ABEC